Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değilmisiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Aktüatör Nedir?

Aktüatör Nedir?

Aktüatör nedir?
Bir mekanizmayı ya da sistemi kontrol eden veya hareket ettiren, elektriksel, termal, hidrolik, pnömatik gibi mekanik büyüklükleri harekete dönüştüren elemanlara aktüatör denmektedir.

Aktüatörler genel olarak şu şekilde sınıflandırılırlar:
Elektromekanik aktüatörler
Hidromekanik aktüatörler
Pnömatik aktüatörler


Aktüatörler, bir enerji kaynağına ihtiyaç duyarlar. Bu enerji kaynağı genellikle elektrik akımı, hidrolik akışkan basıncı veya pnömatik basınç olmaktadır. Aktüatörler, enerji kaynağından aldıkları sinyali, mekanik harekete dönüştürürler.

Aktüatörler son kontrol elemanlarıdırlar ve kontrol ünitesi ile hareket arasındaki ara yüzü oluştururlar. Pozisyon bilgisini taşıyan düşük güçlü sinyalleri, proses kontrolü için uygun enerji seviyesine dönüştürürler.

Aktüatör, ortama bağlı olarak kontrol sistemini hareket ettiren bir mekanizmadır. Bu kontrol sistemi, basit (mekanik veya elektronik bir sabit sistem; yazıcı sürücüsü ya da robot kontrol sistemi gibi) yazılım tabanlı bir sistem veya insan gücü olabilir.

Mühendislikte genellikle hareketi artırmak veya bir cismi sıkıştırmak suretiyle hareketini kısıtlamak için sık sık kullanılan mekanizmalardır aktüatörler.

Aktüatörlerin performansı; hız, ivme ve kuvvet ile ölçülebildiği gibi, enerji verimi ve kütle, hacim, çalışma şartları ve mukavemet gibi etmenler göz önünde tutularak da değerlendirilebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.